Skip to content

Als je niet tegen de hitte kunt: het belang van brandwerende opslag in voedselproductie

Brandwerende opslag is een duidelijk voorbeeld van een proactieve maatregel die voedsel- en drankfabrikanten kunnen nemen om risico's te verminderen en de veiligheid van hun operaties te verbeteren.

Met de verzekeringskosten die stijgen voor veel voedsel- en drankfabrikanten, vooral als gevolg van "een reeks aanzienlijke brandschades [...] in de VS, Australië en het VK," is het nu belangrijker dan ooit dat bedrijven kunnen aantonen dat ze alle verantwoordelijke maatregelen hebben genomen om het risico op brand en brandgerelateerde verliezen te verminderen, zodat ze gunstig worden bekeken in geval van een claim.Food manufacturing 3

In een sector die bekend staat om zijn gekoelde opslageisen, staat een brandclassificatie misschien niet bovenaan je lijst met prioriteiten bij het onderzoeken van nieuwe opslagoplossingen. Maar het voortdurende risico op brand in voedselproductieomgevingen, samen met recente prijsstijgingen van verzekeringen, betekent dat brandwerende units een groot verschil kunnen maken voor je operationele kosten.CS1FR-3

In de voedsel- en drankindustrie, hoe houdt brandwerende opslag je operaties veilig? Waar moet je op letten en hoe vind je de juiste oplossingen voor je productie?

 

Als je niet tegen de hitte kunt...

Productieomgevingen lopen een hoog risico op brandincidenten, ongeacht in welke sector ze actief zijn. In juni van dit jaar rukten brandweerlieden in Bramley, VK, uit naar een brand in een kunststoffabriek. Eerder deze maand legden dramatische dronebeelden de omvang vast van een brand die uitbrak in een fabriek in Newport, waarbij rook boven de stad opsteeg.

CS1FR-2

In de voedsel- en drankensector kunnen brandrisico's worden geïdentificeerd langs de hele productielijn, die allemaal zorgvuldig moeten worden beheerd om de veiligheid van zowel werknemers als de faciliteit te waarborgen.

Een van de belangrijkste brandrisico's in deze omgeving is de aanwezigheid van brandbare materialen zoals oliën, vetten en brandstoffen die worden gebruikt in kook- en verwerkingsapparatuur. Deze stoffen kunnen gemakkelijk ontbranden als ze niet goed worden behandeld of als er een storing is in de apparatuur, wat het belang onderstreept van routineonderhoud en -service.

Ook de ophoping van stof, vooral in gebieden waar droge ingrediënten worden verwerkt, vormt een aanzienlijk brandgevaar. Stofdeeltjes kunnen in de lucht komen en ontbranden als ze worden blootgesteld aan een vonk of hittebron. Het is cruciaal voor voedselproducenten om strikte schoonmaakpraktijken te implementeren om de ophoping van stof te minimaliseren, en regelmatig hun apparatuur schoon te maken en te onderhouden om mogelijke brandincidenten te voorkomen.

Wat betreft de recente reeks branden gemeld door voedsel- en drankenfabrikanten, wordt een veelgebruikt bouwmateriaal in de industrie als schuldige aangewezen: "uitgebreid polystyreen (EPS) panelen worden wereldwijd al tientallen jaren door de voedings- en drankenindustrie gebruikt vanwege hun isolerende eigenschappen. Echter, EPS is extreem brandbaar en is betrokken geweest bij een aantal spraakmakende branden in voedselproductiefabrieken."

Door deze brandrisico's te identificeren en aan te pakken, kunnen voedselproducenten de veiligheid van hun werknemers waarborgen en hun faciliteiten beschermen tegen mogelijke verwoestende branden. Naast routinematig onderhoud en zorgvuldig schoonmaakbeheer, is brandwerende opslag een essentieel onderdeel hiervan.

...investeer in brandwerende opslageenheden

Brandwerende opslageenheden spelen een cruciale rol bij het verminderen van het risico en de impact van brandgerelateerde incidenten voor voedselproducenten. Deze speciaal ontworpen units zijn gebouwd met materialen die zijn getest en gecertificeerd om hoge temperaturen en vlammen te weerstaan.CS1FR-1

Door een barrière te bieden tussen de brand en de opgeslagen goederen helpen deze units voorkomen dat het vuur zich snel verspreidt, waardoor brandweerlieden meer tijd hebben om de vlammen onder controle te krijgen en te blussen.

Daarnaast zijn brandwerende opslageenheden vaak uitgerust met geavanceerde brandbestrijdingssystemen, zoals sprinklers en alarmen, die hun vermogen verder verbeteren om branden te beheersen en te blussen. Dit beschermt niet alleen de waardevolle voorraad en apparatuur, maar ook de levens van werknemers en vermindert het potentieel voor aanzienlijke financiële verliezen.

Met hun verbeterde brandwerende capaciteiten vormen brandwerende opslageenheden een essentiële investering voor voedselproducenten die de hitte geassocieerd met brandincidenten niet kunnen verdragen.

Stap binnen in veiligere opslag met onze brandwerende oplossingen.

Combineer de gezondheids- en veiligheidsvoordelen van walk-in opslag en bunded containment met 60 minuten brandbescherming met behulp van ons assortiment brandwerende walk-in opslagruimtes.CS1FR-4

Wij bieden opslagruimtes aan die geschikt zijn voor het bewaren van 72 containers met vloerruimte (CS2FR) of 108 containers met vloerruimte (CS6FR). Beide units worden op aanvraag vervaardigd en kunnen worden aangepast aan uw locatie en toepassing.

Een gerolde holle gelaste frame creëert een sterke structuur. De wanden, scharnierende deuren en het dak zijn gevuld met Rockwool Firebatt isolatie en bedekt met plaatstaal om een brandwerendheid van één uur te bieden.

Een volledig naad gelaste opvangbak, met profiel rib versterkers, creëert een opvanggebied in geval van morsen en de basisplinten vermijden contact met de grond. Hoge en lage ventilatieroosters zijn voorzien van intumescente elementen (zie hieronder) die luchtcirculatie mogelijk maken.

Intumescente elementen zetten daadwerkelijk uit bij brand, waardoor de ventilatieroosters worden afgesloten. Dit gebeurt bij temperaturen boven de 150 °C.

Voor meer informatie over onze brandwerende units, zie hier.

Nu steeds meer voedsel- en drankfabrikanten, brandincidenten rapporteren en verzekeraars passende maatregelen nemen, kunt u een sterk zakelijk argument maken om nu te investeren in brandwerende opslagoplossingen. Ja, het zijn die bedrijven die kunnen aantonen welke stappen ze hebben genomen om hun pand te beschermen die het meest gunstig overkomen bij het indienen van een claim. Maar brandrisico's raken meer dan alleen de financiën van uw bedrijf.

Investeer in oplossingen die ook de veiligheid van uw personeel waarborgen, zodat u en al uw medewerkers de hitte aankunnen - in ieder geval lang genoeg om veilig uit de situatie te komen.

Om uw exemplaar van onze nieuwe catalogus met stalen schap containers, walk-in containers en grote hazmat-opslag te downloaden, klik op de onderstaande knop.