Skip to content

De Wetenschap achter Zandzakken bij Overstromingen: Een Zinkende Oplossing

In februari 2024 meldde de klimaatservice van de EU dat de opwarming van de aarde gedurende een heel jaar de grens van 1,5°C heeft overschreden. Hiermee komt een groot risico op toenemende overstromingen wereldwijd. Dus, wat kunnen we doen om de mensen om ons heen en ons milieu te beschermen tegen deze natuurrampen? Voornamelijk hebben we effectieve maatregelen voor overstromingsverdediging nodig die snelle reactietijden en duurzaamheid bieden. De vraag is, zijn traditionele overstromingsverdedigingsmaatregelen zoals zandzakken geschikt voor deze taak?

Hoe effectief zijn zandzakken bij overstromingen?

Ondanks hun stevige uiterlijk hebben zandzakken inherente structurele beperkingen waardoor water door de openingen tussen de zakken kan sijpelen wanneer ze opgestapeld zijn. Hun effectiviteit hangt af van correcte vulling en stapeling, wat een uitdaging kan zijn, vooral onder noodsituaties. Zandzakken vertonen structurele zwaktes die een volledig overstromingsverdedigingssysteem kunnen compromitteren. In veel gevallen vinden overstromingswateren hun weg omheen of zelfs onder de zandzakbarrières door, waardoor hun betrouwbaarheid afneemt en gemeenschappen overweldigd worden in hun strijd tegen overstromingen.

Sandbags

Zelfs wanneer ze correct gevuld en gestapeld zijn, vereisen zandzakken voor overstromingen voortdurende monitoring en onderhoud, vooral tijdens langdurige overstromingsgebeurtenissen. Naarmate de zandzakken verzadigd raken, neemt hun vermogen om water tegen te houden af en zijn frequente vervangingen nodig. Dit kan traag zijn om in te zetten en tijdrovend om te plaatsen, wat het risico op water dat het gebied binnendringt vergroot en ondertussen blijvende schade veroorzaakt. Met de noodzaak van voortdurende arbeid en toenemende kosten vanwege het niet herbruikbaar zijn, bieden zandzakken een tijdelijke oplossing en zijn ze het meest geschikt voor bescherming tegen overstromingen met een laag debiet.

Hoe beïnvloeden zandzakken ons milieu?

Naast de financiële kosten van het vervangen van verzadigde zandzakken, is er ook een milieu-impact om rekening mee te houden. Zandzakken voor overstromingen worden meestal gemaakt van geweven polypropyleen of jute - niet-biologisch afbreekbare materialen die verre van milieuvriendelijk zijn en lokale ecosystemen kunnen vervuilen. Bovendien kan het winnen van zand uit bepaalde omgevingen bijdragen aan oevererosie en verlies van habitat. Het totale productieproces van zandzakken omvat de extractie van grondstoffen en aanzienlijk energieverbruik, wat bijdraagt aan vervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. Hoewel relatief klein van formaat, vertegenwoordigt elke zak een cumulatieve milieukost die niet genegeerd kan worden.

Sandbags 2

Nadat ze geproduceerd zijn, worden zandzakken vaak naar overstromingsgevoelige gebieden vervoerd via zware voertuigen met een aanzienlijke ecologische voetafdruk, vooral bij noodsituaties. Extra machines zijn dan nodig zodra de zandzakken verzadigd raken en er meer moeten worden ingezet. Nadat het overstromingswater zich terugtrekt, ontstaat vervolgens de uitdaging om de gebruikte zandzakken veilig en correct te verwijderen. Gebruikte zandzakken voor overstromingen kunnen vaak verontreinigd raken met verontreinigende stoffen uit het overstromingswater en kunnen niet eenvoudigweg worden weggegooid of hergebruikt zonder de juiste behandeling. Eventuele resten van zand en plastic dragen dan bij aan langdurige milieudegradatie - met als resultaat een erfenis van vervuiling.

Wat kan er in plaats van zandzakken gebruikt worden?

Met de toenemende risico's op overstromingen is investeren in effectieve, langdurige oplossingen voor overstromingsverdediging nog nooit zo belangrijk geweest. Innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen, waaronder modulaire overstromingsbarrières, zijn betere alternatieven voor zandzakken als het gaat om overstromingsbescherming. In vergelijking met zandzakken zijn overstromingsbarrières eenvoudig te monteren en kunnen ze binnen enkele minuten worden ingezet. Dit maakt ze veelzijdige oplossingen die zowel tijdelijk als permanent kunnen worden gebruikt om snel en effectief op flash floods te reageren. Overstromingsbarrières zijn vaak verkrijgbaar in verschillende gewichten en afmetingen om aan uw behoeften voor overstromingsbeheer te voldoen, terwijl hun slanke ontwerp zorgt voor minimale opslagvereisten, zodat ze veilig kunnen worden opgeborgen voor een regenachtige dag.

Flood 3

Samen met het baanbrekende Fluvial Innovations zijn we toegewijd aan de ontwikkeling van robuuste, op maat gemaakte oplossingen voor overstromingsverdediging die volledig voldoen aan de Europese normen. Met bekroonde, op technologie gebaseerde producten bieden we een op maat gemaakte ervaring voor optimale veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Wat betreft materialen zijn onze overstromingsbarrières voornamelijk gemaakt van lagedichtheidspolyethyleen of verzinkt staal, waardoor deze oplossingen herbruikbaar, recyclebaar en kosteneffectief zijn voor thuis-, gemeentelijke en commerciële toepassingen.

Ontdek hoe onze innovatieve overstromingsbarrières de Environmental Agency (EA) hebben geholpen om veiligere ruimtes te creëren na de overstromingen van 2007.

floodfence (2)

Vergelijking van overstromingsverdediging: Zandzakken vs. overstromingsbarrières

Zandzakken

Overstromingsbarrières

Doorlaatbaar

Niet doorlaatbaar

Vaak niet herbruikbaar

Herbruikbaar

Regelmatig onderhoud en arbeidsintensief

Eenmalige montage en opbergen

Cumulatieve vervangingskosten

Eén initiële kost

Niet-biologisch afbreekbare materialen

Recyclebare materialen

Tijdige opstelling om goed te stapelen

Binnen enkele minuten ingezet

Ongeschikt voor ernstige overstromingen

Geschikt voor alle soorten overstromingen

Investering in innovatieve overstromings-verdediging

Hoewel zandzakken traditioneel veelgebruikt zijn voor overstromingsverdediging, zijn ze verre van de beste oplossing. Hun milieunadelen en structurele beperkingen benadrukken de noodzaak van meer praktische en efficiënte alternatieven. Investeren in langetermijn overstromingsverdedigingen zoals overstromingsbarrières kan niet alleen helpen om mensen en eigendommen effectiever te beschermen, maar kan ook duizenden euro's besparen en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk verminderen.

Download onze Catalogus van Overstromingsbarrièresoplossingen tm de nieuwste ontwikkelingen in effectieve overstromingsverdediging te verkennen, richting een veiligere en meer duurzame toekomst.