Skip to content

Opvangbak olie

Door een lekbak of opvangbak onder de milieubelastende vloeistoffen te plaatsen, kan je voorkomen dat de gelekte vloeistoffen in de bodem sijpelen of zich over de vloer verspreiden. Lekbakken voorkomen preventief bodemverontreiniging. 

Welke opvangbak moet ik kiezen? 

  • Bij corrosieve en bijtende producten adviseren we een opvangbak in kunststof, polyethyleen. Empteezy produceert in de UK een ruim assortiment standaard PE opvangbakken.

  • Licht ontvlambare producten plaats je beter op een metalen lekbak die je kunt aarden in geval van statische elektriciteit. De metalen opvangbakken van Empteezy worden in Frankrijk geproduceerd. Naast het ruim standaard assortiment bieden wij ook opvangbakken op maat aan. 

  • Voor overige producten kan je kiezen. Opvangbak voor olie of lekbak voor chemicaliën? Bij Empteezy hebben we sowieso wat je zoekt. Ontdek hier ons ruim assortiment met verschillende opvangbakken. Zowel voor een lekbak voor olie, zuurkasten of andere risicovolle stoffen op de werkvloer kan u bij ons terecht.

Welke opvangcapaciteit heb ik voorzien? 

Er bestaat tot op heden nog geen Europese richtlijn in verband met opvangvolumes. In België (Vlaanderen) baseren we ons op de VLAREM II wetgeving (Artikel 5.17.4.3.7). In Nederland geldt de PGS15.

Samenvattend:

Opslagplaatsen gelegen binnen beschermde zone of waterwinningsgebied: in deze zone moet je een volledig opvangvolume voorzien voor alle gevaarlijke stoffen, met andere woorden 100% van de totale hoeveelheid opgeslagen stoffen.

Opslagplaatsen gelegen buiten beschermde zone of waterwinningsgebied: in deze zone moet je een opvangvolume voorzien van 10% van het totaalvolume dat je wenst te stockeren, maar met een minimale capaciteit gelijk aan 100% van het grootste recipiënt. Indien je P1- of P2-producten wil stockeren, is dat 25% van het totaalvolume, maar opnieuw met een minimale capaciteit gelijk aan 100% van het grootste recipiënt. Mits goedkeuring van bevoegde brandweer kan dit teruggebracht worden tot 10%.

Plaatsing opvangbak

Voor elke opslagvorm bestaat een opvangbak of lekbak. De meest voorkomende uitvoeringen zijn:

  • Opvangschalen voor kleine bidons te stockeren in rekken, kasten, enz.

  • Lekbakken voor opslag van vaten en IBC's,

  • Opvangbakken om in en onder rekken te plaatsen,

  • Werkvloeren voor het actief gebruik van chemicaliën


Onderhoud van de opvangbakken

Om de duurzaamheid van de opvangbakken te garanderen, is het belangrijk om ze te legen en schoon te maken na elke lekkage of druppel.

Tip: plaats preventief absorberende doeken in de opvangbakken om eventuele lekkages snel op te vangen.