Skip to content

Olielekkage op het water

Olielekkage op het water

Iedereen weet dat olielekkage op het water voor schade aan dieren en planten kan zorgen. Zo zijn er in het verleden al genoeg rampen gebeurd met olietankers op zee. Dit heeft telkens een zeer negatieve invloed op het hele ecosysteem.

Er moet natuurlijk een onderscheid gemaakt worden tussen soorten olielekkage op het water. Een klein laagje olie is niet zo ernstig, maar eens de laag dikker wordt dan is het wel belangrijk dat er actie ondernomen wordt.


Gaat het wel degelijk om olielekkage op het water?

Eerst en vooral is het belangrijk om te bepalen of het wel degelijk om olielekkage gaat. Een olielaag kan namelijk gemakkelijk verward worden met ijzerbacteriën. Als u dus bonte kleuren op het water ziet en denkt dat het om olie gaat, kan u dit eenvoudig controleren. Raak het water even aan en als het vlies breekt, dan gaat het niet om olie maar om ijzerbacteriën. Olie blijft namelijk aan elkaar geplakt.

Ijzerbacteriën wijzen op kwel. Dit is grondwater dat aan de oppervlakte komt en begint te roesten doordat mineralen zoals ijzer en kalk reageren met zuurstof. Dit zorgt dan voor de kleuren die verward kunnen worden met olielekkage op het water.

 

Oorzaak olielekkage op water

Olie kan op heel wat manieren in het water terechtkomen. Ongelukken op de weg of rampen op olieplatformen, maar ook illegale lozingen zorgen voor vervuiling. Bij ongevallen kan olie lekken en moet het wegdek dus gereinigd worden. Er worden dan maatregelen getroffen om te voorkomen dat het water verontreinigd wordt, maar het kan altijd voorkomen dat er toch een beetje olie in het water of in de riolen terecht komt.

Om olielekkage op het water te voorkomen of in te perken kunnen oliekeerschermen gebruikt worden. De oliekeerschermen kunnen gebruikt worden op het water en zijn zeer snel inzetbaar. Ze passen zich aan de golven aan en zorgen dat de olie zich niet verder kan verspreiden over het wateroppervlak. Aan de hand van absorberende vezels kan de olielekkage op het wateroppervlak dan worden opgekuist.


Olielekkage op het wateroppervlak melden

Zoals eerder gezegd, is een beetje olie in het water geen ramp, maar enkele druppels zorgen al gauw voor een grote olievlek. Het is dus altijd goed om de waterbeheerder op de hoogte te brengen. Nog beter is natuurlijk om olielekkage te vermijden.


Wilt u meer info over onze oplossingen omtrent olielekkage op het wateroppervlak?
Bekijk onze producten of neem contact op met ons. We helpen u graag verder.