Skip to content

De essentiële rol die stalen opslag speelt bij het schoon houden van voedselproductie.

Leer meer over de essentiële rol die stalen opslagoplossingen spelen bij het vrijhouden van uw productielijn van gevaarlijke verontreinigingen en het schoon houden van de voedselproductie-industrie.

Weinig sectoren vereisen zozeer een beeld van hygiëne, netheid en sanitatie als de voedselproductie.

Of je nu tot de groep consumenten behoort die een kenner is van voedseletiketten of "onwetendheid is een zegen", we verwachten allemaal dat de omgeving waarin onze voedselproducten worden vervaardigd schoon, veilig en vrij van besmetting is. Het is niet te veel gevraagd.Food manufacturing 2

Maar verontreinigingen zijn overal, zelfs voordat je je specifiek op productieomgevingen richt. In de voedselproductie-industrie zijn opslagoplossingen die geschikt zijn voor het doel niet alleen een leuke toevoeging; de geloofwaardigheid, de veiligheid en de naleving van uw activiteiten hangen af van hun zware stalen deuren en de bakken waarin uw tanks of vaten moeten worden opgeslagen.secure drums & ibc

In het artikel van deze week ontdek je de gevaarlijke chemicaliën die het risico vormen voor de toekomst van jouw voedselproductie en hoe opslagoplossingen van gebundeld staal speciaal zijn ontworpen om het te beschermen.

Voor een diepgaande kijk op naleving van opslagoplossingen, klik om je exemplaar te downloaden van onze nieuwe gids, 'Het opbouwen van een effectieve veiligheidsstrategie: Belangrijke overwegingen om het risico te verminderen en de operaties te stimuleren'.

Vertrouwd raken met de vier gevaren in voedselproductie. 

Bij het bespreken van veiligheidsrisico's in de voedselproductie zijn er vier hoofdcategorieën om rekening mee te houden: biologisch, chemisch, fysiek en allergisch.

Biologisch

Deze gevaren verwijzen naar elk levend organisme of elke stof die ziekte of aandoening kan veroorzaken wanneer geconsumeerd. Veelvoorkomende voorbeelden zijn bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.

Deze organismen kunnen voedsel op elk moment besmetten, van productie tot bereiding en consumptie. De gevolgen van het consumeren van besmet voedsel kunnen variëren van lichte maagklachten tot ernstige ziekte en zelfs overlijden. Om voedselveiligheid te waarborgen, is het van vitaal belang dat zowel individuen als bedrijven adequate hygiënepraktijken implementeren, zoals grondig handen wassen, correcte voedselopslag en regelmatige desinfectie van voedselbereidingsruimtes.

Chemisch

Chemische gevaren verwijzen meestal naar pesticiden, schoonmaakmiddelen, diergeneesmiddelen en voedseladditieven. Chemische gevaren kunnen op verschillende momenten in de voedselketen terechtkomen, waaronder tijdens de teelt, verwerking, verpakking, transport en opslag.

De aanwezigheid van deze gevaren in voedsel kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, van milde allergische reacties tot langdurige chronische ziekten. Het is cruciaal dat voedselproducenten zich bewust zijn van hun mogelijke chemische gevaren en strenge maatregelen implementeren om veilige productie te waarborgen.

Als de velden worden besproeid met verontreinigd water voor irrigatie, kunnen fruit en groenten worden besmet voordat ze worden geoogst.

'Hoe voedsel besmet raakt - De voedselproductieketen', Centers for Disease Control and Prevention

Fysiek

Fysieke risico's verwijzen doorgaans naar eventuele vreemde voorwerpen die per ongeluk voedselproducten kunnen besmetten en een bedreiging kunnen vormen voor onze gezondheid. Dit kan variëren van stukjes gebroken glas of plastic tot metalen fragmenten of zelfs haar. De aanwezigheid van dergelijke fysieke gevaren in ons voedsel kan leiden tot ernstige verwondingen en ziektes bij consumptie.

Regelmatige inspecties, een goede training van het personeel en het implementeren van kwaliteitscontrolemaatregelen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ons voedsel veilig blijft en vrij van fysieke verontreinigingen.

 

Allergeen

Als voedselproducent moet u in staat zijn om allergische risico's te identificeren en te beheren om uw klanten veilig te houden. Kruisbesmetting, onjuiste etikettering en onjuiste behandeling van allergene ingrediënten zijn enkele voorbeelden van potentiële risico's die kunnen leiden tot een allergische reactie.

Strikte protocollen en procedures moeten worden geïmplementeerd om allergene risico's te voorkomen en mensen met allergieën te beschermen tegen schade. De noodzaak van grondige tests, nauwkeurige etikettering en voortdurende monitoring kan niet genoeg worden benadrukt. Door allergene risico's prioriteit te geven in uw productieproces, kunt u een veiligere en inclusievere voedselomgeving creëren voor iedereen.

Het behouden van perfectie in het voedselproductieproces

Je zult hebben gemerkt dat opslag meerdere keren naar voren komt als een stap in het voedselproductieproces waarbij je producten aan risico's kunnen worden blootgesteld.

  • Zowel grondstoffen als voedselproducten kunnen een broedplaats worden voor biologische gevaren als ze niet goed worden opgeslagen.
  • Producten die verkeerd worden opgeslagen, kunnen leiden tot de verspreiding van chemische gevaren zoals pesticiden en reinigingsmiddelen.
  • Allergenen kunnen gemakkelijk van het ene product naar het andere worden verspreid als ze niet goed worden opgeslagen.

Een van de meest voorkomende manieren waarop voedsel besmet raakt, is door fysiek contact, bijvoorbeeld doordat een grondstof of voedselproduct een ander aanraakt. Dit omvat ook besmet water dat lekt of druppelt op een ander voedselproduct. Biologische agentia zoals bacteriën of parasieten kunnen zich snel verspreiden als ze verkeerd worden opgeslagen.

Bunding-opslageenheden verminderen dit risico door een secundaire barrière te creëren tussen lekken en voedselproducten, waardoor besmetting wordt voorkomen.

Als bacteriën oppervlakken besmetten die worden gebruikt voor voedselverwerking, zoals een verwerkingslijn of opslagbakken, kunnen de bacteriën zich verspreiden naar voedingsmiddelen die die oppervlakken aanraken.

'Hoe Voedsel Wordt Gecontamineerd – De Voedselproductieketen', Centers for Disease Control and Prevention

Hetzelfde geldt voor chemische gevaren. Vloeibare reinigingsmiddelen kunnen zich ophopen in een opslagruimte, terwijl vaten met chemische stoffen die worden gebruikt in het productieproces kunnen lekken, waardoor voedselproducten die in de buurt zijn opgeslagen een hoog risico lopen. Bunded opslag zorgt voor veilige omstandigheden voor tanks en vaten, waardoor het risico op een gevaarlijke mors wordt verminderd. Eenheid met opvangbakken kan eventuele gemorste of gelekte vloeistoffen opvangen, waardoor het risico voor mensen en het milieu wordt verminderd. Veel fabrikanten kunnen ook brandwerende oplossingen bieden voor opslag van ontvlambare vloeistoffen.

Tenslotte leiden temperatuurveranderingen die vaak voorkomen tussen verschillende productie- en opslagomgevingen vaak tot condensatie, wat allerlei biologische, chemische en allergene gevaren kan verspreiden als het de kans krijgt om een ander product te besmetten. Temperatuurregeling kan vaak worden geïnstalleerd om dit risico te verminderen en veilige bedrijfsomstandigheden te handhaven.

De kwestie van naleving

Met opslag die zo'n belangrijke rol speelt bij het verminderen van risico's binnen de voedselproductie, is het geen verrassing dat dit gebied sterk gereguleerd is.

In het Verenigd Koninkrijk stelt de Food Standards Agency (FSA) strikte eisen aan opslag en koeling voor fabrikanten om te volgen. Naleving van de voorschriften helpt niet alleen om voedseloverdraagbare ziekten te voorkomen, maar bouwt ook vertrouwen en geloofwaardigheid op tussen fabrikant en consument. Het zorgt ervoor dat de voedingsmiddelen die zij kopen voldoen aan de vereiste normen en veilig zijn om te consumeren. Voedselproducenten moeten naleving prioriteren en investeren in robuuste systemen en processen om het hoogste niveau van voedselveiligheid en kwaliteit te handhaven.

Bekijk de volledige richtlijnen van de FSA voor het vermijden van kruisbesmetting.

Wapen jezelf tegen risico's met voedsel
opslagoplossingen

DPU32-8 1

Het is duidelijk dat het type opslag waarin uw bedrijf investeert rechtstreeks van invloed zal zijn op uw vermogen om het risico op besmetting te minimaliseren en te voldoen aan veilige opslagvoorschriften. Hierbij kan de nuttigheid van bunded stalen opslag niet genoeg worden benadrukt, waardoor uw bedrijfsactiviteiten kunnen kiezen voor een oplossing die voedselproducten effectief opslaat in volledige naleving van de relevante richtlijnen.DPU32-8 2

Bunded opslag, ook bekend als secundaire opvang, is een cruciaal systeem dat wordt gebruikt om gevaarlijke materialen op te slaan en het milieu te beschermen tegen mogelijke morsen of lekken. Dit concept houdt in dat een dubbelwandige container wordt gebruikt, waarbij de binnenste tank de opgeslagen stof bevat, terwijl de buitenste tank fungeert als een veiligheidsmaatregel door eventuele lekken of morsen op te vangen. De ruimte tussen deze twee wanden, bekend als de bund, dient als een secundair opvanggebied, waardoor eventueel gelekt materiaal veilig wordt opgevangen en wordt voorkomen dat het schade veroorzaakt.DPU32-8 4

Bunded opslag speelt een essentiële rol in industrieën zoals olie en gas, chemie en fabricage, waar de opslag en verwerking van gevaarlijke stoffen dagelijks een zorg zijn. In de voedingsmiddelenindustrie speelt het specifiek een belangrijke rol bij het helpen handhaven van de hoge normen die worden vereist door regelgevende instanties en het publiek.DPU32-8 3

In de voedselproductie is een beeld van netheid en hygiëne van het grootste belang. Stalen opslagoplossingen van het type dat hier wordt beschreven, beschermen uw bedrijfsvoering niet alleen tegen risico's.

Ze weerspiegelen het gezicht van een verantwoordelijk merk; een operator die geen compromissen sluit; een bedrijf dat bereid is te investeren in kwalitatieve apparatuur. Wat zie je wanneer je naar je opslagoplossingen kijkt?

Om uw exemplaar van onze nieuwe catalogus met stalen plankcontainers, walk-in containers en grote opslag voor gevaarlijke stoffen te downloaden, klik op de knop hieronder.