Skip to content

Van buiten naar binnen: de operationele risico's van lithium-ionbatterijen uitgelegd

Leer over de risico's die gepaard gaan met het gebruik van lithium-ion batterijen en hoe uw operaties kunnen worden beïnvloed als deze risico's niet verantwoord worden beheerd.

U heeft misschien al gelezen dat  incidenten met lithium-ion batterijen in vliegtuigen toenemen. Om voor de hand liggende redenen trekken dit soort incidenten de publieke aandacht, maar de waarheid is dat, net als veel opkomende technologieën, lithium-ion batterijen overal waar ze worden gebruikt een potentieel gevaar vormen.

Lithium-ion batterijen zijn snel een populaire keuze geworden voor bedrijven vanwege hun hoge energiedichtheid, lange levensduur en lichtgewicht ontwerp. Er zijn echter aanzienlijke operationele risico's verbonden aan deze batterijen waarvan bedrijven zich bewust moeten zijn.

Wanneer hun omgeving uw fabriek, locatie of farmaceutisch magazijn is, is het belangrijk dat u de betrokken risico's begrijpt, zodat u kunt plannen om deze te minimaliseren en te beschermen. Een incident op het gebied van gezondheid en veiligheid kan uw collega's ernstig verwonden. Het kan ook aanzienlijke gevolgen hebben voor uw vermogen om in de toekomst op volle capaciteit te opereren.

Wat zijn de betrokken gevaren en hoe kunt u deze tegengaan? Lees verder om meer te weten te komen.

Lithium-ion batterijen vormen brandgevaar.

Het is belangrijk te benadrukken dat lithium-ion batterijen algemeen als veilig in gebruik worden beschouwd. Ze zijn over het algemeen goedgekeurd voor gebruik en veel organisaties in verschillende industrieën over de hele wereld maken gebruik van lithium-ion technologie om duurzamere bedrijfspraktijken mogelijk te maken.

De voorwaarde is dat ze verantwoord worden behandeld. Beschadiging van de batterij kan namelijk leiden tot technische problemen, die snel kunnen uitmonden in een gezondheids- en veiligheidsincident. Specifiek zijn lithium-ion batterijen gevoelig voor oververhitting en brandgevaar wanneer ze worden aangetast.

Waarom vatten lithium-ion batterijen vlam?

Schade aan de batterij kan ervoor zorgen dat de opgeslagen energie op een ongecontroleerde manier vrijkomt. Dit risico wordt verhoogd bij toepassingen waarbij de batterij wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, trillingen of mechanische stress. Wanneer dit gebeurt, zal de uitgestraalde warmte het smeltpunt van de separator overschrijden en een kettingreactie op gang brengen.

Dit staat bekend als "thermische runaway" en het veroorzaakt effectief dat de batterij explodeert. Belangrijk is dat omdat de bron van de reactie de batterijkern is, deze beschermd wordt door de batterijbehuizing, waardoor het zeer moeilijk te bereiken is met een blusmiddel (bijv. water).

Bovendien zijn lithium-ion batterijen kwetsbaar voor schade door overladen, wat kan leiden tot mogelijk scheuren van de batterij.

Hoe groter de batterij, hoe groter de brand.

Lithium-ion batterijbranden verspreiden zich snel en zijn berucht moeilijk onder controle te krijgen. Hoe groter de batterij, hoe groter de hoeveelheid vrijgekomen energie en hoe gevaarlijker de brand wordt.

 

LITHIUM BATTERIES

 

Branden veroorzaakt door grote batterijen, zoals die worden gebruikt om bijvoorbeeld een elektrisch voertuig van stroom te voorzien, zijn ongelooflijk risicovol en kunnen een aanzienlijke uitdaging vormen voor de hulpdiensten. In veel gevallen is het beste wat de brandweer kan doen, de brand beperken tot een gelokaliseerd gebied.

Wanneer dat gebied uw productie betreft, begint u in te zien hoe verwoestend deze incidenten zowel commercieel als voor de gezondheid en veiligheid van uw personeel kunnen zijn. Bedrijven die vertrouwen op lithium-ion batterijen moeten voorzorgsmaatregelen nemen om deze risico's te minimaliseren, zoals het implementeren van juiste laadprotocollen, het monitoren van de batterijtemperatuur, en het gebruik van beschermende hoesjes of behuizingen.

 

Bescherming van buiten naar binnen

Vanwege de risico's verbonden aan het gebruik van lithium-ion batterijen en de manier waarop externe factoren thermische runaway kunnen veroorzaken, zijn gespecialiseerde opslagoplossingen nodig, niet alleen om mensen en panden te beschermen tegen de batterij, maar ook andersom.

Dit staat bekend als "buiten-naar-binnen" bescherming en wanneer je het ziet, is het een goed teken dat de opslagoplossing die je onderzoekt is ontworpen en ontwikkeld door een fabrikant die de unieke risico's begrijpt die deze batterijen met zich meebrengen - en ook hun kwetsbaarheden.

Beoordeel uw operationele risico's.

Groot of klein, een incident van deze aard zal dramatische gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering.

  • De productie zal onmiddellijk worden stilgelegd. Uw personeel zal geëvacueerd moeten worden.
  • In het geval dat iemand letsel oploopt, hebben zij tijd nodig om te herstellen.
  • Grondstoffen, voorraad, machines en andere apparatuur kunnen beschadigd of verloren gaan.
  • Waarschijnlijk zullen er onderzoeken moeten worden uitgevoerd zodra de locatie veilig is gesteld.

De vooruitgang in technologie die mogelijk is gemaakt door lithium-ion batterijen is talrijk en gevarieerd. Mits veilig en verantwoord gebruikt, kunnen ze innovatieve nieuwe producten, processen en oplossingen aandrijven.

Belangrijk hierbij is een duidelijk gedefinieerd proces voor hoe de batterijen worden behandeld, opgeslagen, opgeladen en vervoerd, ondersteund door regelmatige risicobeoordelingen om te garanderen dat het protocol wordt gevolgd. Als je niet zeker weet waar te beginnen, kun je hieronder een kopie downloaden van onze checklist voor risicobeoordeling van lithium-ion of neem contact met ons op voor verdere ondersteuning.

Risico en beloning hebben altijd op een dunne lijn gelopen. Houd uw productie aan de juiste kant met een verantwoordelijk risicobeoordelingsproces dat uw personeel en uw activiteiten beschermt.