Skip to content

Waarom het over het hoofd zien van veilige opslag voor lithiumbatterijen riskant kan zijn

Naarmate we steeds afhankelijker worden van elektronische apparaten, is de vraag naar efficiënte oplossingen voor energieopslag omhooggeschoten. Onder deze zijn lithiumbatterijen bijzonder populair gebleken vanwege hun hoge energiedichtheid en lange levensduur. De hoge reactiviteit van lithium brengt echter een aanzienlijk veiligheidsrisico met zich mee. Daarom zijn speciale veiligheidskasten vereist. In dit artikel gaan we dieper in op de uitgebreide functies van een veiligheidsopslagkast die is ontworpen voor lithiumbatterijen, zodat u de gezondheid en veiligheid in uw werkomgeving kunt waarborgen.

Lithium safe cabinet without logo 2

WAT ZIJN DE GEVAREN VAN ONJUISTE OPSLAG VAN LITHIUM-IONBATTERIJEN

Lithiumbatterijen kunnen, ondanks hun nut, aanzienlijke brand- en gezondheidsrisico's opleveren vanwege hun chemische samenstelling. Onvoorziene omstandigheden, zoals onjuiste hantering, overmatige blootstelling aan temperaturen of mechanische schade, kunnen leiden tot een thermal runaway - een kettingreactie die ertoe leidt dat de batterij zijn opgeslagen energie op een snelle, ongecontroleerde manier vrijgeeft. Dit kan branden of explosies veroorzaken die standaard brandblussystemen moeilijk aankunnen. 

Om dit te verminderen, is het essentieel om lithiumbatterijen op te slaan in gespecialiseerde kasten die potentiële branden kunnen bevatten en voorkomen dat ze zich verspreiden, waardoor zowel mensen als eigendommen veilig blijven.

Wanneer lithiumbatterijen ontbranden, genereren ze een vuur op hoge temperatuur dat zich snel kan verspreiden naar aangrenzende gebieden. Gewone stalen kasten zijn mogelijk niet bestand tegen deze extreme temperaturen, wat leidt tot structurele compromissen en mogelijke brandverspreiding. Bovendien kunnen de chemische dampen die tijdens een dergelijke brand worden uitgestoten, zeer corrosief zijn en niet alleen de opslagapparatuur, maar ook de omliggende structuren beschadigen.

De situatie wordt nog ingewikkelder als je bedenkt dat lithiumbranden niet met water kunnen worden geblust. Ze vereisen klasse D brandblussers, die meestal niet worden aangetroffen in standaardinstellingen. Daarom kan het niet hebben van de juiste oplossingen voor veiligheidsopslag een klein incident escaleren tot een grote catastrofe.

1 and 2 doors CHEMISAFE LITHIUMSAFE QUARANTINE

DE BELANGRIJKE ROL VAN VEILIGHEIDSOPBERGKASTEN VOOR LITHIUM-IONBATTERIJEN

Gelukkig bestaat er een oplossing die deze risico's sterk kan beperken: een veiligheidsopslagkast die speciaal is ontworpen voor lithiumbatterijen. Deze kasten zijn volledig gemaakt van 1/1,5 mm dik koudgeperst plaatstaal en worden geverfd met antizuur epoxypoeder en vervolgens in een warmtetunnel bij 200 °C geplaatst. Dit proces creëert een robuuste, brandwerende structuur die bestand is tegen de hoge temperaturen (tot 800 °C) die worden geproduceerd door lithiumbatterijbranden.

FIREPro cabinet with sockets on black background

Speciale isolatie is opgenomen, met behulp van vezelpanelen met hoge dichtheid en calciumsulfaatpanelen. De interne laminaat panelen bieden een hoge weerstand tegen dampen, zelfs agressieve, waardoor het vermogen van de kast om een lithiumbatterijbrand te bevatten verder wordt verbeterd.

Deze kasten zijn niet alleen ontworpen om de intense hitte te weerstaan, maar ook uitgerust met geavanceerde branddetectie en automatische blussystemen. Ze zijn LPCB-gecertificeerd volgens EN 12094-1 en EN54.2 en 4-normen, waardoor hun betrouwbaarheid en effectiviteit bij het detecteren en onderdrukken van branden wordt gewaarborgd.

LithiumSafe Fire alarm system

Om de veiligheid verder te vergroten, worden deze kasten geleverd met een antivonkscharnier dat een uitstekende deurstabiliteit garandeert, een thermo-expanderende afdichting van 3 cm en uitlaatpijpen aan de boven- en onderkant van de kast. Ze beschikken ook over een ventilatiegat met een diameter van 100 mm op het dak en 90 minuten gecertificeerde automatische sluitkleppen voor luchtinlaat, die helpen de temperatuur te regelen en de opbouw van potentieel explosieve gassen te voorkomen.

Veiligheidsmaatregelen zoals een aardaansluiting om elektrostatische ontlading te voorkomen, een met slot met sleutel  en deurbloksysteem en in hoogte verstelbare poten maken deze kasten een must-have voor elke omgeving die lithiumbatterijen gebruikt of opslaat.

Deze kasten hebben een laag absorptievermogen wanneer ze niet gebruikt worden en verbruiken slechts 40 mA. Met in- en uitgangen voor afstandsbediening van functies, een ingang voor een "stop blussen"-knop en "annuleer blussen"-knop,  en een RS-485 voor aansluiting op het paneel op afstand, is deze state-of-the-art kast de ideale oplossing voor opslag van lithiumbatterijen.


Lithium safe cabinet without logo

Kortom, de veiligheidsopslagkast voor lithiumbatterijen is een cruciale investering voor elk bedrijf dat met deze energieopslageenheden te maken heeft. Door robuuste materialen, innovatief ontwerp en geavanceerde technologie te combineren, vermindert deze kast de aanzienlijke risico's van lithiumbatterijen, zodat uw werkplek veilig en compliant blijft.

Bekijk hier ons volledige assortiment lithium-ion kasten.