Skip to content

Wat zijn de voor- en nadelen van Lithium-ion batterijen?

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Lithium-ion-accu's in vergelijking met andere soorten accu's en hoe wegen ze op tegen de nadelen? 

Lithium-ion batterijen staan bekend om hun lage gewicht. Maar het gebruik ervan gaat gepaard met bepaalde beperkingen die zwaar op je schouders kunnen drukken als je ze niet op een verantwoorde manier gebruikt. 

Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan het gebruik van Lithium-ion batterijen (Li-ion) binnen uw bedrijf. Om ze veilig te kunnen gebruiken (of niet) is het belangrijk dat je weet wat die voor- en nadelen zijn en of je bedrijf ze aankan.

Lees verder en ontdek de voordelen van het gebruik van Li-ion-batterijen, maar ook de risico's, zodat je een zelfverzekerde keuze kunt maken, een weloverwogen keuze en de juiste beslissing voor jouw werkzaamheden.

Klik om uw exemplaar van onze checklist voor risicobeoordeling in vier stappen voor Li-ion-batterijen te downloaden .

De voordelen van Lithium-ion batterijen

Li-ion-batterijen bieden talloze voordelen ten opzichte van traditionele soorten batterijen. 

trolley

Lichtgewicht en compact

Ten eerste zijn Li-ion-batterijen ongelooflijk licht en compact, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in draagbare apparaten zoals smartphones en laptops.

Als je in je bedrijf gebruik maakt van kleine, handheld apparaten, dan worden deze waarschijnlijk gevoed door Li-ion batterijen. Als dat niet het geval is, kan het overstappen op merken of modellen die dat wel zijn, de levensduur verlengen en de efficiëntie van uw werkzaamheden in één klap verbeteren.

premium

Hoge energiedichtheid

Li-ion batterijen hebben ook een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze veel energie kunnen opslaan in een kleine ruimte. Dit betekent een langere levensduur van de batterij en snellere oplaadtijden in vergelijking met veel meer traditionele batterijtypen, met duidelijke voordelen voor uw activiteiten. 

- Het personeel hoeft minder tijd te besteden aan het verwisselen van apparaten of batterijen.

- Je krijgt meer waarde terug uit je apparatuur. 

- Je hebt eigenlijk minder apparatuur op locatie nodig, omdat de apparaten die je hebt verder "gaan".

- Je kunt apparaten sneller opladen, waardoor de uitvaltijd korter wordt.

pinned world

Enkele voordelen voor het milieu

Li-ion-batterijen worden vaak aangeprezen als een milieuvriendelijke oplossing om onze apparaten en voertuigen van energie te voorzien. 

In sommige opzichten is dit waar. Ze bevatten geen schadelijke zware metalen zoals lood of cadmium, en de mogelijkheid om de batterij op te laden, in combinatie met hun relatief lange levensduur, betekent minder verspilling en minder impact op het milieu. 

Dit heeft echter een keerzijde. Hoewel ze aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van traditionele batterijen, zijn ze door het productieproces en de gebruikte mineralen niet helemaal milieuvriendelijk (zie 'Milieukwesties' hieronder).

Lees meer over de milieueffecten van het gebruik van Li-ion-batterijen in uw bedrijf .

on time

Betrouwbaar

Met een beetje betrouwbaarheid kom je een heel eind, vooral als de klok tikt of als je een groot productiedoel moet halen. Op dit gebied blinken Li-ion batterijen uit. Moderne merken hebben een lage zelfontladingssnelheid, wat betekent dat ze hun lading langer kunnen vasthouden, en een lange levensduur van meer dan vijf jaar voordat ze vervangen moeten worden.

Over het algemeen maken de voordelen van het gebruik van Li-ion batterijen ze een uitstekende keuze voor een breed scala aan toepassingen - maar er zijn ook nadelen aan Li-ion technologie waar je rekening mee moet houden.

 

De nadelen van Lithium-ion batterijen

Ondanks hun vele voordelen hebben Lithium-ion batterijen ook een aantal nadelen die niet over het hoofd mogen worden gezien.

De kosten

Voor velen zijn de kosten het belangrijkst en in vergelijking met andere accutypen zijn Li-ion-accu's aan de duurdere kant. Voor veel bedrijven kan dit een belangrijke belemmering zijn. Een van de belangrijkste redenen voor de hoge kosten zijn de hoge kosten van de materialen die worden gebruikt bij de constructie. De complexiteit van het productieproces is ook een factor. 

Naarmate de vraag naar Li-ion-batterijen blijft groeien, werken fabrikanten eraan om ze betaalbaarder te maken door de efficiëntie te verbeteren, afval te verminderen en nieuwe materialen te ontwikkelen die tegen lagere kosten kunnen worden geproduceerd. Dus als Li-ion-batterijen geen mogelijkheid zijn binnen je huidige budget, kun je ze opnemen in je toekomstige strategieën wanneer ze betaalbaarder zijn.

Verhoogd brandrisico

Als de kosten vaak de eerste barrière vormen, dan is misschien wel de meest bekende (zelfs beruchte) de brandrisico's van Li-ion-batterijen (en lithium-batterijen in het algemeen).

Thermische runaway kan optreden wanneer de cel onstabiel wordt, waardoor een keten van chemische reacties in gang wordt gezet die de batterij snel verhitten en brand kunnen veroorzaken. Door de aard van de gebruikte materialen kunnen deze branden heel snel heel heet worden en zijn ze ongelooflijk moeilijk te blussen met traditionele methoden.

Dit alles betekent dat er naast het verhoogde risico op brand meestal extra kosten worden gemaakt in de vorm van blussystemen, gespecialiseerde opslag en gezondheids- en veiligheidstraining.

Gespecialiseerde opslag is essentieel voor de bescherming van uw mensen, uw gebouwen en het milieu. 

Eindige oplaadcycli

Li-ion batterijen zijn oplaadbaar, maar ze gaan niet eeuwig mee. Hoewel je je batterijen jarenlang goed kunt gebruiken, komt er een punt waarop ze als het ware versleten raken. Hoe langer je ze blijft gebruiken, hoe slechter ze gaan presteren en hoe groter het risico dat de integriteit van de batterij wordt aangetast. 

Zoals we hierboven al zeiden, kun je met een goed onderhouden Li-ion-batterij tegenwoordig minstens vijf jaar lang solide en betrouwbaar werken, maar dit hangt wel af van de manier waarop je team ermee omgaat en hoe goed je de batterij onderhoudt. Als het nu nog niet duidelijk is, Li-ion-batterijen kunnen temperamentvol zijn als het gaat om temperatuurgevoeligheid en hoe lang je ze laat opladen. Als je niets anders meeneemt, vergeet dan niet je Li-ion-batterijen niet te overladen. Volg het advies in de richtlijnen van de fabrikant nauwgezet op.

Milieukwesties

Tot slot kan de winning van lithium en andere zeldzame aardmetalen die worden gebruikt bij de productie ervan negatieve gevolgen hebben voor het milieu. 

Specifiek voor het productieproces van Li-ion batterijen worden materialen zoals lithium en kobalt gedolven en verwerkt, wat negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu en de gezondheid van gemeenschappen in de buurt van deze mijnen. 

Bovendien kunnen Li-ion-batterijen aan het einde van hun levensduur giftige chemicaliën in het milieu brengen als ze niet op de juiste manier worden verwijderd . Hoewel de Li-ion-technologie een stap in de goede richting is, is het belangrijk om de volledige levenscyclus van deze batterijen in ogenschouw te nemen.

De voor- en nadelen van Lithium-ion batterijen tegen elkaar afgewogen

Zo zie je maar - de voor- en nadelen van het gebruik van Li-ion-batterijen voor je activiteiten. Hoe kantelt de weegschaal? Sommige bedrijven zullen de risico's, uitdagingen en kosten van Li-ion-technologie kunnen dragen ten gunste van de vele operationele voordelen die het met zich meebrengt. Voor anderen wegen die voordelen niet op tegen de potentiële nadelen die ze moeten overwegen en in sommige gevallen moeten dragen om hun activiteiten draaiende te houden.

Uiteindelijk hangt het antwoord af van je locatie en het soort installatie dat je gebruikt. In elk geval hopen we dat dit artikel wat van het gewicht wegneemt, zodat je, of je er nu voor kiest om in Li-ion batterijen te investeren of niet, lichtere schouders hebt en meer vertrouwen in je beslissing. 

Klik nu op onderstaande afbeelding om onze checklist voor risicobeoordeling in vier stappen voor Lithium-ion batterijen te downloaden.