Skip to content

Waarom zelfrijdende trolley's met lithium-ion batterijen golfclubs in moeilijkheden brengen

Wat drijft de zelfrijdende golfkarren van uw klanten aan? Ontdek de impact van lithium-ion golfuitrusting op uw verzekeringsvoorwaarden en zorg ervoor dat uw club beschermd blijft.

Lithium-ion batterijen kunnen tot drie dagen na het blussen blijvende schade veroorzaken. En wat blijkt, ze kunnen ook schade aan uw bedrijf veroorzaken voordat er brand is uitgebroken.

Als ik u zou vragen om u voor te stellen hoe een brand zich verspreidt over een commercieel pand, zou u wellicht denken aan een magazijn. Misschien de productieplant. Een commerciële vlucht of afvalverwerkingscentrum.

U zou vergeven worden als een golfbaan niet meteen in u opkomt. Maar nu lithium-ion (Li-ion) batterijen zelfrijdende golftrolleys en elektrische golfbuggies bereiken, is zelfs de golfbaan niet veilig.

Het risico is natuurlijk laag, maar zoals steeds meer golfclubs in het Verenigd Koninkrijk ontdekken, plaatst dit de verzekeraars in een lastige positie.

Wat zijn precies de risico's en welke stappen moet u nemen om uw klanten, uw club en de voorwaarden van uw verzekering te beschermen tegen een Li-ion brand?

Verzekeringsorganisaties zijn geïrriteerd door het gebrek aan reguleringen voor Li-ion batterijen

Op het moment van schrijven is de regelgevingsbegeleiding met betrekking tot het veilige, verantwoorde gebruik van Li-ion technologie in het Verenigd Koninkrijk op zijn best vaag. In veel andere landen is het een vergelijkbaar verhaal. Hoewel dit langzaam verandert (in feite werken we op dit moment samen met Spaanse autoriteiten om hen te helpen bepalen hoe deze begeleiding eruit moet zien), betekent dit dat er momenteel een hiaat is waar helderheid zou moeten zijn over hoe bedrijven deze batterijen moeten behandelen en opslaan.

Dit probleem strekt zich uit tot hun verzekeringsorganen. Hoe kunnen ze met vertrouwen een bedrijf verzekeren wanneer het risico onbekend is?

  • Hoe kunnen ze er zeker van zijn dat het bedrijf verantwoordelijk opereert zonder regulering?
  • Hoe kunnen ze nauwkeurig de kosten van hun verzekering inschatten om het risico op Li-ion branden weer te geven?

AXA is slechts een van de verzekeraars die waarschuwt voor de groeiende risico's rond deze innovatieve batterijtypes.

"Als verzekeraar zijn we er voor mensen wanneer het ergste gebeurt," legt Dougie Barnett, de directeur van risicobeheer bij AXA Commercial, uit, "maar we willen ervoor zorgen dat deze risico's worden beheerd en verminderd, zodat ze de verwoestende gevolgen van een brand in hun huis of bedrijf kunnen vermijden."

Het identificeren van de risico's

Li-ion batterijen zijn vaak klein. En omdat ze steeds meer onderdeel worden van het dagelijks leven, is het gemakkelijk om ze over het hoofd te zien. Op de golfbaan vindt u ze meestal in de eerder genoemde elektrische golfbuggies en tegenwoordig ook in de zelfrijdende trolley's van uw klanten.

Elektrische voertuigen (EVs)

Golf cart


De Li-ion batterijen die typisch worden gebruikt om voertuigen van stroom te voorzien, zijn groter dan die we meer gebruikelijk zien in onze apparaten en andere draagbare gereedschappen. Ze geven meer energie vrij als ze vlam vatten of exploderen en zullen worden beschouwd als een groter verzekeringsrisico.

Lees meer over de verschillende soorten Li-ion batterijen in dit speciale artikel. Het veilige, verantwoorde gebruik van EV's zoals golfbuggies vereist dat u de beste praktijken volgt voor verschillende batterijgerelateerde activiteiten, van hoe u uw EV's oplaadt en opslaat tot hoe u hun batterijen behandelt en verwijdert wanneer ze het einde van hun levensduur bereiken.

Voor het grootste deel kan dit worden gedekt door de interne processen die u onderhoudt, zonder extra investeringen dan ervoor te zorgen dat uw team is getraind om Li-ion batterijen correct te gebruiken.

We hebben een reeks educatieve artikelen om u op weg te helpen: Opladen van lithium-ion batterijen: wat zijn de risico's?

  • Hoe lithium-ion batterijen veilig te transporteren
  • Afdanking van lithium-ion batterijen: hoe om te gaan met defecte lithium-ion batterijen

Zelfrijdende trolley's

Golf Self driving bag stands blog

Hoewel u zelfrijdende trolley's kunt aanbieden, is het ook mogelijk dat uw klanten hun eigen trolley's meebrengen wanneer ze uw terrein bezoeken. Het beheer van dit risico — zowel in de ogen van uw klanten als van uw verzekeringsmaatschappijen — draait om de beleidsregels die u definieert voor hoe uw klanten hun trolley's gebruiken/opladen/opslaan wanneer ze op locatie zijn, evenals duidelijke richtlijnen voor hoe te handelen in geval van een batterijgerelateerde brand.

Of u nu uw beheer van EV's of uw beleid rond het gebruik van zelfrijdende trolley's bekijkt, het is belangrijk om niet alleen de risico's te begrijpen die Li-ion batterijen voor uw bedrijf met zich meebrengen, maar ook de risico's op uw terrein voor uw batterijen zelf.

Li-ion batterijen zijn het gevaarlijkst wanneer ze beschadigd zijn. Daarom is het cruciaal hoe u uw EV's en eventuele zelfrijdende trolley's op locatie opslaat wanneer ze niet in gebruik zijn.

Veiligheid garanderen met veilige opslagoplossingen

Het is mogelijk dat Li-ion batterijen beschadigd raken of oververhit raken tijdens opslag. Evenzo kan een batterij die al beschadigd is en opgeborgen is voor opslag, onopgemerkt vlam vatten of exploderen, waardoor het risico op schade aan eigendommen en het gevaar voor mensenlevens aanzienlijk wordt vergroot.

Naast het toenemende gevaar van brand in woongebouwen, waarschuwt AXA ook commerciële bedrijven, zoals winkelcentra, detailhandelaren en opslag- en reparatiefaciliteiten voor e-bikes en scooters, voor de risico's die deze batterijen met zich meebrengen. Voegt de verzekeraar toe.

We hebben alles geschreven over de gezondheids- en veiligheidsvoordelen van gespecialiseerde Li-ion opslagoplossingen in dit artikel. Vanuit het oogpunt van uw verzekeraar zou gespecialiseerde Li-ion opslag een lange weg moeten gaan om aan te tonen welke stappen u neemt om de risico's van deze batterijen te verminderen.

  • Brandwerende opslag zal uw vermogen om een brand te beheersen aanzienlijk verbeteren.
  • Afscheiding van gevaarlijke gassen, onderdrukkingssystemen en andere aanvullende functies helpen om uw mensen en klanten te beschermen tegen gezondheidsrisico's.

Toegewijde opslagoplossingen bieden gemoedsrust — voor u en uw verzekeraars — buiten kantooruren, wanneer het potentieel voor brandschade veel groter is. Het is belangrijk om te onthouden dat in het ontbreken van duidelijke overheidsrichtlijnen, uw verzekeraars net zo in het duister tasten over hoe ze de passende veiligheidsmaatregelen moeten inschatten als u.

En een verzekeringsmaatschappij in deze positie zal altijd aan de veilige kant blijven. Gespecialiseerde opslagoplossingen lijken misschien een onnodige kost, maar kunt u een prijs plakken op de gemoedsrust die gepaard gaat met het weten dat uw pand en uw bedrijf beschermd zijn?