Skip to content

Welke opslagtypes hebben uw lithium-ionbatterijen nodig?

Admin

Welke varianten van lithium-ionbatterijen worden door uw bedrijf gebruikt en wat zijn de aanbevolen opslagpraktijken om het risico op thermische runaway te verminderen?

Bij het opslaan van lithium-ionbatterijen zijn de operationele risico's dermate significant dat veiligheid altijd de hoogste prioriteit moet krijgen.

In onze discussie over mogelijke oplossingen voor opslag en insluiting, wordt al snel duidelijk dat er geen one-size-fits-all aanpak is. Elke type batterij vraagt om een op maat gemaakte benadering, waarbij rekening wordt gehouden met zijn unieke specificaties en veiligheidsvoorschriften. Deze variëren sterk, afhankelijk van de grootte en het vermogen van de batterij.

Wat wellicht verrassend is, zijn de risico's die ontstaan wanneer lithium-ionbatterijen niet op de juiste manier worden opgeslagen. Van de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers tot de naadloze werking van uw faciliteit, het correct omgaan met deze technologie is van vitaal belang.

Ontdek verder hoe u uw batterijtypes kunt afstemmen op de specifieke eisen voor energieopslag en leer hoe de Emtez Lithium-Ion batterij-opslagcontainers een essentiële rol speelt bij het waarborgen van de veiligheid van uw personeel.

Klik hier voor meer informatie over het voorkomen van brandverspreiding

Lithium-ion batterijopslag volgens prestatieklasse

Li-ion-batterij met laag stroomverbruik

Meestal te vinden in: desktopcomputers, multimedia, mobiele telefoons, elektrische apparaten.

Energy storage requirements: ≤100 Wh per energieopslag
apparaat.

Veiligheidsobservaties: In gevallen waar grotere volumes gezamenlijk worden opgeslagen (met een volume van meer dan 7m3), zijn de opmerkingen met betrekking tot batterijen met een gemiddeld vermogen van toepassing (zie hieronder).

Li-ion-batterij met gemiddeld vermogen

Meestal te vinden in: elektrische fietsen, elektrische scooters, grasmaaiers, grastrimmers.

Vereisten voor energieopslag: >100 Wh per energieopslagapparaat en ≤12 kg bruto per energieopslagapparaat.

Veiligheidsobservaties: In het geval van opslag in grotere volumes, wordt aanbevolen om gebruik te maken van brandvertragende afzonderlijke ruimtes of om een veiligheidsafstand van minimaal 5 meter aan te houden. Het is belangrijk om batterijen niet te mengen met andere brandbare producten tijdens de opslag. Daarnaast dient de opslagruimte te worden voorzien van een brandalarmsysteem dat is verbonden met een permanent bemande locatie, en er moet te allen tijde brandblusapparatuur beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat er schriftelijke documentatie aanwezig is over de geschikte blusmiddelen, zoals vermeld in de technische productinformatiebladen.

Li-ion-batterij met hoog vermogen

Typisch gevonden in: elektrische voertuigen zoals auto's of vorkheftrucks, alle andere grootschalige net onafhankelijke apparatuur.

Vereisten voor energieopslag: >100 Wh per energieopslagapparaat en/of >12 kg bruto per energieopslagapparaat

Veiligheidsobservaties: Bij batterijen van deze omvang worden de voorschriften en bijbehorende beschermingsmaatregelen doorgaans individueel overeengekomen met de verzekeringsmaatschappijen. Voorbeelden van dergelijke maatregelen zijn onder andere opslag in brandvertragende gescheiden ruimtes of met een veiligheidsafstand van 5 meter, evenals het scheiden en beperken van de hoeveelheden batterijen, en het installeren van onderdrukkingssystemen.

Algemene veiligheidsvoorschriften bij het opslaan van Li-ion-batterijen

  • Standaard moeten accuklemmen beschermd worden tegen kortsluiting en het risico op mechanische schade. Bij het evalueren van uw locatie kan de plaatsing van de accuklemmen hierdoor beïnvloed worden.
  • Vermijd blootstelling van de batterijen aan hoge temperaturen of directe warmtebronnen, zoals hanteren, opslag of opladen in direct zonlicht. Deze praktijken verhogen aanzienlijk het risico op thermische runaway.
  • Indien mogelijk, zorg voor de installatie van automatische blusapparatuur. Als dit niet haalbaar is, zorg dan voor een afstand van minimaal 2,5 meter tussen de lithium-ionbatterijen en andere brandbare materialen.
  • Indien een batterij beschadigd of defect is, is het van groot belang om deze onmiddellijk uit de opslag- en productieruimten te verwijderen. Bewaar de batterij op een veilige afstand of in een aparte, brandveilige ruimte totdat deze veilig verwijderd kan worden.

Voor optimale veiligheid dienen de instructies van de fabrikant altijd nauwkeurig te worden opgevolgd. Deze instructies worden meestal verstrekt in de vorm van gebruikershandleidingen of technische productinformatiebladen.

Maak kennis met de Emtez Lithium-Ion batterijopslag

Als marktleider in opslagoplossingen voor lithium-ionbatterijen, presenteren we met trots onze gepatenteerde Lithium-Ion Battery Storage container. Deze container voldoet aan al uw eisen voor de opslag van lithium-ionbatterijen met de hoogste veiligheidsstandaarden.

Elke unit is zorgvuldig ontworpen met een stalen constructie voor optimale veiligheid, zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen. Bovendien worden gevaarlijke gassen snel afgevoerd om de lucht te zuiveren en een veilige omgeving te waarborgen.

Ze maken gebruik van onderdrukkingssystemen met geïntegreerde tanks om een ​​brand te beheren en te controleren in het geval van een thermische runaway. Aparte batterijlades worden gebruikt voor discrete onderdrukking.

Elke eenheid is geclassificeerd voor een brandweerstand van minimaal 90 minuten, een van de meest robuuste brandclassificaties momenteel beschikbaar. U kunt dus gerust zijn, wetende dat in geval van een incident de explosie en resulterende brand worden ingedamd, terwijl de thermische detectiesystemen u tijdig waarschuwen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over dit innovatieve apparaat en hoe jij ervan kunt profiteren of bekijk de rest van onze lithium-ion kasten, die nu verkrijgbaar zijn. 

Beveilig meer dan alleen je batterijen

De juiste opslag van lithium-ionbatterijen is cruciaal voor de veiligheid van uw activiteiten.

Om het risico op thermische runaway te minimaliseren, is het essentieel om elk batterijtype af te stemmen op de juiste energieopslagvereisten en veiligheidsmaatregelen. Onthoud dat grotere batterijen een groter risico met zich meebrengen, dus neem de tijd om uw batterijen en hun opslagbehoeften goed te begrijpen.

Laat de risico's die gepaard gaan met lithium-ionbatterijen u er niet van weerhouden om deze concurrerende technologie te omarmen. Als u de waarde erkent van investeren in een gespecialiseerde oplossing, biedt onze Emtez Lithium-Ion Battery Storage maximale veiligheid en bescherming in geval van een incident. Op deze manier beschermt u niet alleen uw personeel en uw faciliteiten. Met ons goed ontworpen containers op locatie, kunt u met een gerust hart op beide oren slapen.

To download your copy of our four-step risk assessment checklist for lithium-ion batteries, click here.