Skip to content

Veilige opslag van lithium-ion batterijen: waarom heeft u specialistische opslag nodig?

Lithium-ion batterijen kunnen gevaarlijk zijn als ze niet correct worden opgeslagen, dus het is belangrijk om de risico's te begrijpen en te weten hoe correcte opslag eruitziet.

Een opgeslagen batterij is niet per se een veilige batterij. In het bijzonder kunnen lithium-ion cellen in brand vliegen of zelfs exploderen als ze beschadigd raken of tijdens opslag aan hoge temperaturen worden blootgesteld.

"Naast het toenemende gevaar van brand in woningen, waarschuwt AXA ook commerciële bedrijven, zoals winkelcentra, detailhandelaren en opslag- en reparatiefaciliteiten voor e-bikes en scooters, voor de risico's die deze batterijen met zich meebrengen," schrijft de verzekeraar.

Waar officiële overheidsrichtlijnen nog ontbreken, zouden bedrijven moeten luisteren naar wat andere relevante instanties zeggen, om ervoor te zorgen dat hun operaties beschermd zijn en de voorwaarden van hun verzekering geldig blijven. Met andere woorden, hoe u uw batterijen opslaat, is echt van belang.

Maar u bent in een drukke werkomgeving: er is geen tekort aan dingen die hen kunnen beschadigen. Hoe kunt u uw batterijen veilig opslaan in deze omstandigheden, waar een simpele fout ze kan activeren? Ontdek in het artikel van deze week de gevaren rondom de opslag van lithium-ion batterijen en hoe u uw batterijen correct kunt opslaan om uw operaties en uw mensen veilig te houden.

Bekijk het volledige assortiment LithiumSafe kasten.

De gevaren van het opslaan van lithium-ion batterijen

Net zoals het gemakkelijk is om de risico's te negeren die gepaard gaan met het opladen van lithium-ion (Li-ion) batterijen, vergeten gebruikers vaak ook de potentiële gevaren die komen kijken bij het veilig opslaan ervan.

Li-ion batterijen bevatten ontvlambare elektrolyten die kunnen ontbranden als de batterij beschadigd is of wordt blootgesteld aan extreme temperaturen. Vanwege de stoffen die betrokken zijn, branden Li-ion branden zeer heet en zeer snel. Dit soort branden zijn berucht moeilijk te blussen en vormen een reële bedreiging voor uw mensen, om nog maar te zwijgen over uw vermogen om dagelijkse werkzaamheden voort te zetten.

"Branden met lithiumbatterijen zijn het snelst groeiende brandrisico in Londen." London Fire Brigade, 'Lithium Batteries'

Op het moment van schrijven is de begeleiding rond het veilige gebruik van Li-ion batterijen op zijn best inconsistent, wat de verantwoordelijkheid voor het veilige gebruik van deze batterijen stevig bij u legt. Om uw mensen te beschermen en uw operaties draaiende te houden, is het van belang om verschillende voorzorgsmaatregelen te nemen.

FirePro Version (2)

Belangrijke overwegingen bij het opslaan van lithium-ion batterijen

"Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze redelijke voorzorgsmaatregelen hebben genomen," legt AXA uit, waaronder "het herzien en bijwerken van bestaande brandrisicobeoordelingen en het aanschaffen van specifieke brandblussers die zijn ontworpen voor gebruik bij branden met lithiumbatterijen."

Dit zijn uitstekende startpunten, maar er zijn nog verschillende andere overwegingen die u zou kunnen maken wanneer u kijkt naar hoe u uw batterijen veilig en verantwoord kunt opslaan.

Het opslaan van Li-ion batterijen volledig opgeladen

Als je ons recente artikel hebt gelezen over de risico's rond het opladen van Li-ion batterijen, weet je dat je je batterijen eigenlijk niet volledig moet opladen als je hun levensduur wilt maximaliseren.

Met dit in gedachten is het verstandig om lithium-ion batterijen op te slaan met een lading van ongeveer 50-80%. Naast de geleidelijke stress (en afname in prestaties) die je batterijen zult veroorzaken als je ze herhaaldelijk volledig oplaadt en in opslag laat liggen, brengt dit ook risico's met zich mee.

Een overgeladen batterij heeft meer kans om oververhit te raken en in brand te vliegen in vergelijking met een batterij die bijvoorbeeld op 50% of 80% van zijn capaciteit is opgeladen. Het laatste wat je wilt, is een brand of explosie in je batterijopslag, dus dit is iets om rekening mee te houden.

 

Opslag en temperatuur van Li-ion batterijen

Warmte is een van de belangrijkste triggers van thermische runaway - de term die wordt gebruikt om de reactie binnen een Li-ion batterij te beschrijven die leidt tot brand of een explosie. Dit gebeurt vaak als gevolg van fysieke schade of overladen (zie hierboven), maar het blootstellen van de batterij aan te hoge temperaturen kan hetzelfde effect hebben - vooral als deze blijft zitten en gaat zweten.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om lithium-ion batterijen op te slaan op een koele, droge plaats.

Kunnen lithium-ion batterijen in de kou worden opgeslagen?

Ook het tegenovergestelde temperatuurextremen brengt risico's met zich mee. Lage temperaturen (onder 0 graden) kunnen de componenten van de batterij aantasten, dus ook dit wilt u vermijden.

Als u bijvoorbeeld momenteel uw batterijen in een magazijn opslaat, wilt u voor de winter alternatieve regelingen treffen voordat de temperatuur daalt en kouder weer intreedt.

Alles overwogen is een omgeving met gecontroleerde temperatuur het beste voor uw batterijen - niet te warm, niet te koud, met de controle en zichtbaarheid die u nodig heeft om ze precies goed te houden.

Het opslaan van Li-ion batterijen samen met andere metalen/materialen

Vanwege de reactieve aard van Li-ion batterijen wordt het niet aangeraden om ze in de nabijheid van andere metalen of geleidende materialen op te slaan. Dit kan leiden tot kortsluiting en de potentieel gevaarlijke situaties waar we hierboven al meerdere keren naar hebben verwezen.

Indien ze in de buurt van andere brandbare materialen worden opgeslagen, zorg dan voor een scheiding van minimaal 2,5 meter.

Gezien deze opslageisen zal een specialistische opslagoplossing die specifiek is ontworpen voor het opslaan van Li-ion batterijen uw personeel de beste bescherming bieden. Hoe zien deze oplossingen eruit en hoe kiest u de juiste voor uw operaties?

FirePro Version (1)

Specialistische opslagoplossingen voor Li-ion batterijen

Van kastformaat, eenheden tot loopruimtes, oplossingen voor de opslag van Li-ion batterijen zijn beschikbaar in verschillende typen.

Om uw batterijen zo veilig mogelijk op te slaan, is het belangrijk om ze te koppelen aan de juiste energieopslag- en veiligheidseisen. Over het algemeen geldt: hoe groter de batterij, hoe groter het risico, dus het is de moeite waard om goed te begrijpen wat uw batterijen nodig hebben.

Als voorbeeld biedt onze Lithium-Ion Battery Opslag kast het volgende:

  • Geconstrueerd van volledig naadgelast staal voor maximale bescherming.
  • In geval van een incident zorgt een systeem voor het afvoeren van gevaarlijke gassen voor schone lucht.
  • Een onderdrukkingssysteem wordt geactiveerd om de verspreiding van brand te helpen controleren en beheersen.
  • Aparte batterijlades worden gebruikt voor discrete onderdrukking.
  • Elke eenheid heeft een brandclassificatie van minimaal 90 minuten bescherming, een van de hoogste commercieel beschikbare ratings, zodat u erop kunt vertrouwen dat een explosie en het daaropvolgende vuur worden ingesloten terwijl thermische detectiesystemen u waarschuwen voor het incident.

Voor meer informatie over het identificeren van de juiste opslagoplossingen voor uw Li-ion batterijen, bekijk ons toegewijde artikel over dit onderwerp.

 

Het veilig opslaan van uw lithium-ion batterijen

Naarmate het aantal gemelde incidenten van branden veroorzaakt door Li-ion batterijen blijft toenemen, zouden zelfs kleinere bedrijven met beperkt gebruik van deze batterijtypes sterk moeten overwegen, en op zijn minst moeten herzien, hoe ze deze batterijen opslaan wanneer ze niet in gebruik zijn. Voor grote, meer locatie-operaties kan het feit dat deze batterijtypes nog niet goed gereguleerd zijn, een struikelblok vormen.

AXA is slechts een voorbeeld van een externe instantie die van bedrijven verwacht dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen voor de Li-ion batterijen die ze gebruiken en de risico's die ze met zich meebrengen. Hoe slaat u uw Li-ion batterijen op, en zou u ze veiliger kunnen opslaan?