Skip to content

Opladen van Lithium-Ion Batterijen: Wat Zijn de Risico's?

Lithium-ion batterijen zijn een populaire keuze voor bedrijven die de efficiëntie willen verbeteren en de operationele kosten willen verlagen. Het opladen van deze batterijen brengt echter meer risico met zich mee dan gebruikelijk.

We zijn zo gewend om dingen op te laden dat we er meestal niet meer bij stilstaan. Stekker erin. Weglopen. Terugkomen wanneer het volledig is opgeladen en klaar voor gebruik. Meestal is dit geen probleem. Maar met lithium-ion (Li-ion) batterijen moet je iets voorzichtiger zijn.

Het is geen geheim dat deze oplaadbare batterijen kunnen exploderen of vlam vatten wanneer ze beschadigd zijn, maar wist u dat hetzelfde kan gebeuren als ze worden overgeladen?

Berichtgeving over branden veroorzaakt door Li-ion batterijen in e-scooters en e-bikes benadrukt de toenemende dreiging die deze batterijen vormen voor de openbare veiligheid. Op uw locatie lopen uw personeel en uw gebouwen risico.

"Deze cijfers onderstrepen opnieuw de noodzaak voor meer educatie en communicatie over de gevaren van lithium-ion batterijen die worden aangetroffen in oplaadbare apparaten [...] Wanneer deze batterijen en opladers falen, gebeurt dit met heftigheid en omdat de branden zo snel ontwikkelen, kan de situatie snel ernstig worden." - James Kelly, CEO van de British Metals Recycling Association (BMRA), ''Overheid aangespoord tot actie na nieuwe cijfers tonen stijging in lithium-ion batterijbranden'

Het begrijpen van deze risico's is belangrijk als u overweegt te investeren in Li-ion technologie om uw bedrijfsvoering te verbeteren. In dit artikel kunt u meer leren over deze risico's en hoe u uw Li-ion batterijen op een veilige manier kunt opladen om uw personeel en uw bedrijfsactiviteiten te beschermen.

Klik hier om uw exemplaar van onze vierstappen risicobeoordelingschecklist voor Li-ion batterijen te downloaden.

Het opladen van lithium-ion batterijen: wat zijn de risico's?

Het overladen van een Li-ion batterij kan leiden tot de vorming van dendrieten. Zonder te technisch te worden, zijn dendrieten kleine, boomachtige structuren opgebouwd uit lithiummetaal.

Dendrieten worden typisch gevormd door herhaaldelijk opladen en ontladen van een batterij, en overladen heeft hetzelfde effect. De opbouw van dendrieten in Li-ion batterijen is zo gevaarlijk omdat ze de separator binnenin de cel kunnen doorboren, wat een kettingreactie binnen de batterij kan veroorzaken die een brand kan doen ontstaan of in extreme gevallen zelfs een explosie.

Vanaf hier zijn de operationele risico's duidelijk, maar het is de moeite waard om enkele aanvullende risicofactoren te benadrukken die moeten worden overwogen in het geval van een batterij die is achtergelaten om op te laden:

  • Batterijen die worden achtergelaten om op te laden, worden niet altijd gecontroleerd. Een brand kan mogelijk niet direct worden opgemerkt, wat het risico vergroot.
  • Batterijen worden vaak samen opgeslagen tijdens het opladen. Een brand of explosie in één cel kan andere batterijen eromheen beschadigen, wat een veel ernstiger incident kan veroorzaken.

Lees meer: Wat heb ik nodig om een ​​brand met lithium-ion batterijen te voorkomen?

Hoe laad je een lithium-ion batterij veilig op

Er zijn verschillende richtlijnen die u kunt volgen als beste praktijk om uw Li-ion batterijen zo veilig en verantwoord mogelijk op te laden, waardoor het risico op incidenten wordt geminimaliseerd.

  1. Het is cruciaal om de juiste oplader voor uw apparaat te gebruiken. De juiste oplader is ontworpen voor veilig gebruik met uw batterijen. Een verkeerde oplader kan ertoe leiden dat de batterij op onvoorspelbare wijze wordt opgeladen en gemakkelijker kan overladen.

  2. Laat uw apparaat niet onbeheerd opladen. Een onbeheerd apparaat heeft meer kans om te worden overladen. Als er toch brand uitbreekt, zal uw reactietijd trager zijn.

  3. Laad de batterijen op in gespecialiseerde opslagoplossingen. Specialistische Li-ion opslagoplossingen zoals kasten of andere eenheden zijn brandwerend en kunnen vaak worden uitgerust met stopcontacten en onderdrukkingssystemen die Li-ion branden kunnen beheersen. Dit biedt een veilige, gecontroleerde omgeving om uw batterijen op te laden.

  4. Laad op tot 80%, niet tot 100%. Het opladen tot 100% batterijvermogen lijkt misschien de standaard werkwijze, maar dit vergroot niet alleen het risico op overladen, maar versnelt ook de slijtage van uw batterij. Overweeg in plaats daarvan om standaard tot 80% op te laden. Ja, u moet uw batterijen iets vaker opladen dan wanneer u ze telkens volledig zou opladen, maar de risico's zijn lager en een batterij die op deze manier wordt opgeladen, heeft doorgaans een aanzienlijk langere levensduur (in sommige gevallen tot wel 10 jaar).

  5. Vervang onmiddellijk alle beschadigde batterijen. Een beschadigde Li-ion batterij vormt een ernstig gezondheids- en veiligheidsrisico. Ze moeten onmiddellijk worden vervangen en onder geen enkele omstandigheid mogen ze worden achtergelaten om op te laden.

  6. Volg altijd de instructies van de fabrikant op. De gebruiksaanwijzing beschrijft precies hoe u uw batterij veilig kunt gebruiken, opslaan, vervoeren en opladen.

Lees meer: Veilig opslaan van lithium-ion batterijen: waarom heeft u specialistische opslag nodig?

Hoe repareer je een lithium-ion batterij die niet wil opladen?

Als uw batterij niet wil opladen, probeer dan niet om deze zelf te repareren. Het manipuleren van een batterij op welke manier dan ook kan deze beschadigen, waardoor het risico op brand aanzienlijk wordt vergroot. Bovendien kunt u door ermee te knoeien de voorwaarden van uw verzekering of eventuele fabrieksgaranties ongeldig maken.

Nogmaals, als u maar één ding onthoudt uit deze informatiebron, laat het dan dit zijn: Laad geen beschadigde Li-ion batterij op, of een Li-ion batterij die op enigerlei wijze is aangetast.

Controleer of uw garanties defecte batterijen dekken. In dat geval kunnen ze worden teruggestuurd naar de fabrikant en professioneel worden gerepareerd of vervangen.

Als de batterij defect is en u deze moet weggooien, doe dit dan verantwoordelijk en volgens de juiste procedures voor Li-ion batterijen.

Heeft u uw Li-ion batterijen aan de lader laten zitten?

Hoewel Li-ion batterijen een populaire keuze zijn voor het verbeteren van de efficiëntie en het verlagen van de operationele kosten, maken de grotere risico's die gepaard gaan met het opladen ervan het cruciaal om de juiste veiligheidsprocedures te volgen.

Het gebruik van de juiste oplader voor uw apparaat is een goed begin en kost u niets, evenals het ervoor zorgen dat uw medewerkers getraind zijn in de beste praktijken voor opladen, zoals het nooit onbeheerd laten opladen van batterijen.

Voor grotere operaties (in schaal of batterijvermogen) zullen onze gespecialiseerde opslagoplossingen met ingebouwde oplaadpunten uw toewijding aan gezondheid, veiligheid en verantwoord zakendoen aantonen. Dus zelfs bij afwezigheid van consistente Li-ion regelgeving, heeft u de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat uw batterijen veilig worden opgeladen en uw operaties kunnen profiteren van alle voordelen die moderne Li-ion technologie biedt.

Om uw exemplaar van onze vierstappen risicobeoordelingschecklist voor lithium-ion batterijen te downloaden, klik hier.